måndag 9 juli 2012

(H)Underbara hundar!

Söksöndag :))))

Härligt! Idag med en del nya figgar och en del “nygamla” figgar. Så skoj att M-L och B ville vara med. Så länge sen vi tränade tillsammans. Så idag var vi 4 hundförare, en extra figge och 7 hundar! Attans vilken bra förmiddag det blev.

Yris först ut av mina hundar. 4 figgar. Som hon jobbar den hunden! Så himla nöjd med hennes arbete idag. Hon visar ett sånt fantastiskt figurant intresse så man kan dåna. Hon ÄLSKAR människor och hennes mest vältränade muskel sitter nog i svansen, för den viftar hon med HELA tiden. Det börjar märkas att hon tycker att miljön på dessa ställen är SPÄNNANDE för hon visar knappt nån försiktighet längre. Att komma fram till figgen är för henne numera prio 1! Jag kan säga att hon gör mig mer och mera stolt den hunden. Lite mera rutin så…………

Figge 1 i en container. Nosar runt containern och kommer fram till dörren som har en lite glipa. Visar tydligt att hon har nåt i nosen. Jag öppna dörren och hon piper in snabbt som sjutton. Men oj där satt en man som hon aldrig träffat. Men hon agerade som hon känt honom i hela sitt liv!

Figge nr 2 i ett smutsigt skjul. In som hon aldrig gjort annat. Nosar runt och passerar figgen med nån centimeter. Det här är lite häftigt att se. Hur svårt orutinerade hundar kan ha det där det är lite mörkare och hur vinden drar konstig inne i skjul, hus och containrar. Ventilation och självdrag kan verkligen ställa till det för ovana hundnosar! Men påt igen bara. Men opps där fanns ju K och henne känner hon sen för. Ett kärt återseende blev det!

Figge nr 3 i asfaltberget. Hon klättrar upp som en bergsget. Hittar figgen. Även denna gång en för henne okänd person M-L. Men vad gör det.

Figge nr 4 i ett stort tält uppe på ett berg av granulat. Svårt blev det då vinden kom från “fel” håll. Där borde matte tänkt till lite och skickat hunden från “rätt” håll” Men efter att hon passerat figgen så fick hon ju “rätt” vind och klättrade upp och hittade figge! Tjoho vilken glädje! För matte var det svårare att ta sig upp då det jäkla gruset rasade under min fötter…….. Men vad gör det? För hunden funkade det ju bra!

Det känns så bra med henne och jag tycker att det bådar gott för framtiden!

Walle då. Han jobbar och sliter som vanligt. Han är bara så BÄST! Han är så duktig i sina markeringar och kommer så fint in med rullen till mig. Sätter sig fot och spottar ut rullen så jäkla bra drag ut på påviset.

Fast idag gjorde han nåt han inte gjort på länge…….. BLINDMARKERADE. Skithund. Men eftersom jag tränar med positiva metoder så gör vi såklart ingen affär av det utan jag använder min felsignal då. “Ojojoj nu blev det fel” i ett väldigt positiv tonfall. “Kom så gör vi om” också startar vi om!

En av figgarna var till en början tänkt att bli en höjdfigge på en maskin i området. Men när figgen skulle på plats så blev det ändrade planer. För där Walle skulle jobba när han letade henne så låg där i gräset en HUGGORM. Den ville vi inte träffa så höjdfiggen flyttades till en annan höjd. Men det funkade ju det med :))

Ojojoj vilka sökhundar jag har. Kan dom vara bäst eller bäst?

Dagen mest imponerande insats gjordes iaf av M-Ls 13- åriga schäfertik. Still going strong! Vilken duktig tant hon har! Pigg och alert och en fantastisk räddningshund!

Blandad kompott av hundar var det idag. Allt från hoffevalpen på 5 månader till schäfertanten på 13 år! Från nybörjare till rutinerade hundar och allt där emellan!

Nu ska det jobbas vidare. Matte ska fystränas och hundarna likaså. Det här med räddning är krävande både fysiskt och psykiskt!

Vad gör vi? Nu kör vi!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det var toppen skoj med söket och som du säger så är det roligt med mångfalden!
Ha det så bra till vi se igen// K