måndag 25 juni 2012

Trötta hundar och ett förtydligande!

Sökskogen –ÄNTLIGEN :-))))) Me Like!

Fulla skogen med knotthelvet, då menar jag tusenmiljontals eller flera :-(((( Apvidrigt. Men vad står man inte ut med för att få träna lite sök ;-)

Fyra människor och åtta hundar!  Med mig var Yris och Walle.

Yris hon räknas till nybörjarna i detta sammanhang och Walle till de rutinerade. Fast de är samma ras så är de så olika i sitt sätt att söka.

Walle är systematisk, noggrann, figurantsäker, han är metodisk och söker av på ett bra sätt. Kort sagt en mycket bra sökhund. Han är en rullehund.

Yris är nybörjare med en mycket stor potential. Hon har ett makalöst figurantintresse. Trots att vi tränat så otroligt lite så måste jag säga att hon har utvecklats i ett rasande tempo. Där gäller det att hitta en avknapp bara för på det är hon verkligen. Hon ska också bli rullehund. Nu gäller det att nöta vidare på den träningen här hemma. Rullen tränas ju in separat från söket. Sen när hunden är säker i söket och säker med lösrullen så sätter man ihop det hela. Hon ska också få en norskrulle! Men först massor ed träning med lösrulle!

bringkobbel1_big[1] 

Så till sökträningen då!

Först ut av mina var Yris!

Hittaövningar i koppel. Första figgen då gjorde hon en liten udda grej må man säga. Till en början så bakspårade hon kanten på rutan. Sen fick hon figgen i nosen och då blev det fart. Glädje och belöning hos figgen förstås.Tror inte att hon riktigt var med på vad hon skulle göra! Men vid figge nr 2 hade hon fattat galoppen. Men vinden i nosen (vilket är så viktigt när det är nybörjarhundar) så fick hon snabbt vittring på figgen. Jäklar vilket drag hon har ut då. Bara för mig att släppa att släppa kopplet då den lilla Yris (ca13kg) är urstark. Med det drivet i söket så orkar jag nästan inte hålla henne. Glädje över hittad figge och massor med godis förstås (matte håller sig passiv och figgen är den som sköter belönandet = VIKTIGT). Figge nr 3, samma sak en jäkla fart ut, överlycklig över hittad figge. Ja vad säger man? Med en sån hund i snöret är det svårt att misslyckas. Här får hon dessutom vara passgångare så mycket som hon vill! Hon SKA bli räddningshund så är det bara. Bara vi hittar den där avknappen nån gång ;-)

DSC_0910

Så Walle då.

Ja han är ju en fullt färdigutbildad sökhund, superduktig. Men inte tävlingsutbildad så några stilpoäng blir det inte för hans del. Fast denna kväll gjorde han riktig fina raka skick (om det nu är det man är ute efter). Fast man ska ju säga att trots att han inte alltid sticker rakt ut så hittar han alltid sina figgar. Vi testade även tomslag denna kväll och det gick som huj det med. Ni skulle verkligen se när han tar rullen hos figgen, då går det undan. Så måste jag nog skaffa ett expanderkoppel till påviset om jag överhuvudtaget ska orka hålla honom ända fram till figgen. Men då återstår bara att träna in det där jäkla framförgåendet så kan vi ge oss ut på tävlingsplanen då!

DSC_0616

När vi sen kom hem hade jag en supertrött Yris som snarkade i lillmattes knä hela resterande kvällen. Walle han var väl också en anings trött…….

Gandalf mådde bättre igår men vrider fortfarande inte huvudet mot höger. Igår kväll hade han ordentligt ont igen men han är ju betydligt bättre än i lördags. Skönt! Nu hoppas vi att det förbättras lite varje dag! Har fått tips om att undersöka honom för borrelia. I nuläget känns inte det aktuellt dels för att han inte alls har de symtomen och dels för att här i trakterna se man sällan dessa fästingburna sjukdomar. Blir han inte bättre inom de närmaste dagarna så är det ju förstås en alternativ diagnos.

Så till slut ett förtydligande till ett tidigare blogginlägg, det angående wheatens skägg. Hunden på bild nr 1 är inte min hund (men jag äger bilden). Skulle aldrig nånsin ever låta nån av mina hundar få ha ett sånt himla fult tomteskägg (min åsikt). Bild nr 2 det är min hund, Kungen med ett som jag tycket normalt skägg för en wheaten.

2 kommentarer:

Tes sa...

Skönt att höra att G är bättre!! Hoppas det går åt rätt håll i en rasande fart!! :-) Kul att läsa om dina hundar och er träning!

Kristina sa...

Hej

Tyckte väl att det inte riktigt såg ut som din hund med det långa skägget :) Kungen är jätte fin med sitt alldeles lagom långa skägg :) Skönt att man själv kan välja frisyr på sin hund, även om det finns många åsikter :)

Skönt att Gandalf iallfall inte blivit sämre, utan att det blivit en lite förbättring. Tänkte på det där med borelia och att ni ju inte har så mycket fästingar uppe hos er. Klokt att spara dom pengarna om han nu blir bättre.

Ha en riktigt bra dag, kram //Kristina