fredag 11 november 2011

En härlig eftermiddag

Drog till skogs vid 13 tiden. Viltspår stod på gårdagens agenda. Vackert väder, med ett härligt solsken då vi anländer till skogen. Bästa brudarna K&K är förstås med! Denna dag är den första kalla dagen på länge. Frosten har legat kvar länge och temperaturen ligger bara nån grad över nollan denna dag. Skönt säger jag som gillar den klara luft som blir då det är lite kyligare.

Jag ska lägga 4 spår denna em. Två till mina hundar och 2 till den ena Ks hundar då hon måste jobba lite längre denna dag.

Spår 1 fick bli Gandalfs spår blev ett långt och bra spår i fin skogsterräng. Klöv och blod med några sträckor utan blod förstås.

Spår 2 var tänkt till Loppan med fick bli Douglas - dvärgschnauzer eftersom det fjärde spåret jag la blev supersvårt och mina hundar är ju de som är mest spårvana.

Spår 3 blev ett lite kortare spår ca 500m till Jimmie –affenpinscher.

Spår 4 blev ett mycket svår spår mestadels i en stor grusgrop. Med mycket svåra terrängbyten. Därför blodar jag detta spår hela vägen. Det skulle bli en stor utmaning att se om Loppan klarade av det!

Sammanlagt så lägger vi ju 7 spår så när man ska lägga de sista så är det ibland svårt att hitta bra terräng.

Efter den spårläggningen så var mina ben slut. Inte så nyttigt att trava omkring på det viset med en förkylning i kroppen.

Så blir det som vanligt en väntan då på att spåren ska “kallna” :)

Först ut i spåret är Kungen. Han har som ung hund haft en väldig brådska i spåret så snabb att jag knappt hunnit med. Med åren har tempot lugnat sig lite men han har fortfarande BRÅTTOM! Men han har lugnat sig så pass att han spårar mera i kärnan nu för tiden. Denna em gick han i kärnan mest hela tiden. Spårar ju som vanligt både med hög och låg nos. Han spårar så bra! Hans spår var väl ca 700m långt och han blev inte särskilt trött heller. Han är duktig min kung!

När det var dags för Loppan att gå sitt spår hade vi kommit in i skymningslandet (mörkret kommer fort nu) och temperaturen hade krupit ner mot nollan och i grustaget var marken redan frusen vilket betyder att spåret ju helt plötsligt blev svårare. Det som redan var så svårt. Skulle hon klara det?

Hon tog spårupptaget fin fint. Den här gången var nosen i marken hela spåret för annars tror jag inte att hon kommit rätt. Så där ser man då skillnaden. Kanske ett  “vanligt” skogsspår är för lätt för våra wheatens? Men som hon spårade. Helt imponerande! Man kan ju säga att med den hårda ytan så blev ju en del av spåret nästan som ett asfaltspår. Det gick dessutom i rätt svår terräng bitvis. Med mycket små tallar som växte tätt tätt, alltså rätt svårt att ta sig fram. Den sista biten av spåret gick iaf i skogsterräng och då såg man direkt att det blev mycket lättare. Nosen åkte bitvis upp då. Klarar man det spåret så klarar man nog nästan vilket spår som helst skulle jag tro.

Min Duktiga Loppa! Kan säga att hon sov hopkurad i ett hörn av sin bur hela kvällen. Ville nästan inte ens gå ut och kvällspinka! Gandalf han var inte lika trött men så var ju hans spår inte lika svårt som hennes. Nästa gång ska spåren göras med riktigt spårupptag enligt de nya viltspårreglerna som kommer 2012. Ska bli spännande att se hur det går då!

Så skoj att se de olika raserna (wheaten, affenpinscher, dvärgschnauzer, pudel och hovawart) och deras sätt att spåra. Det man ser är ju att dvärgschnauzer och wheaten spårar i stort sett på samma sätt. Den som imponerar mest på mig är ju lilla Jimmie – affenpinscher som med sin nos är så duktig på detta. Ni vet väl hur en sån hund ser ut? Annars kommer här en bild!

DSC04377

Jimmie med hittad klöv

Idag blir det aktiviteter för Walle och Yris. Tror det blir lydnad och kanske lite utställningsträning.

Trevlig helg på er alla!

2 kommentarer:

Camilla sa...

Roligt att läsa att Loppan är så duktig i spåret. Har du gjort anlagsprovet med henne ännu - annars hög tid så att du kan tävla med henne. Jag har försökt komma med i viltspår-kurs här nere, men svårt. Hoppas komma med till våren. Vi kör våra vanliga personspår, men Lisan (Alicia) har haft dåliga spårningar de två sista gångerna. Första gången var för svårt för henne på öppet fält med kraftig och växlande vind, men andra gången bröt hon för att lukta på annat mitt i...Imorgon bitti blir det spår utan frukost och en rejäl frukost i slutet av spåret. Få hoppas att det rättar till sig efter det igen. Annars har hon gått som en klocka hela hösten...men visst... löpet närmar sig, så det kan vara det som stör också. Vi får se. Så var det lite i våras, och när löpet väl var klart så gick hon med värsta "dammsugar"-nosen i marken igen.

Stora kramar från Skåneland.

Kerstin sa...

Ja det är en häftig blandning av en massa olika spårnosar, alla duktiga på sitt sätt. Det bästa är ju att vi mattar kan sträcka på oss och tycka att vi har duktiga vovvar:)
Ser fram emot nästa tillfälle:)))
Önskar er en Trevlig Helg!
massor av kram.)