tisdag 24 maj 2011

En wheaten är en wheaten

"Wheatenterriern är en medelstor och kompakt hund. Den skall vara modig och lekfull, nyfiken och vill alltid följa med på upptåg. Den är omskriven som en mycket intelligent hund, vänlig och trogen sin ägare. Detta gör Wheaten till en utmärkt lagom tävlingshund i såväl agility, lydnad, spår, sök eller viltspår!

Men, det är också en hund med stort självförtroende och egen vilja, så självklart ställer det lite mer krav och tålamod i träningen för att komma högst i toppen, jämfört med om man köper sig en vallhund eller brukshund. Men är man motiverad med sin wheaten och har siktet inställt på att lyckas, så kan jag lova dig att man placerar sig före både en och två brukshundar i resultatlistan!

Även om Wheaten sällan startar bråk, så vänder den sällan "andra kinden till" om någon annan bjuder till bråk. En Wheaten terrier är just en TERRIER, och man bör som valpköpare därför vara medveten om att man köper en terrier.

Det sägs att det i generationer knappt fanns en bondgård på Irland utan en arbetande Wheaten. Livet var hårt för både människor och djur och kraven på en hund var stora. Wheaten terriern skulle vara hård och stark med hjärna och muskler nog för att kunna hävda sin ställning. Den fick inte vara stor i maten och känd för sina många gedigna kvaliteter fick den verkligen göra skäl för födan. Den vallade boskapen, utrotade skadedjuren på gården, var en god jakthund och utmärkt vakthund. Rasen användes även under lång tid till den svåra jakten på grävling och utter." Källa Kennel Keen on

Ja detta är väl en hund med många bra egenskaper:))

Mina 3 hundar har förstås alla olika personligheter och temperament.  Samtidigt som de alla besitter rasegenskaperna. För den oinvigde så kanske de verkar lika. I Love My Dogs.
De tränas på olika sätt och olika saker just därför att de är olika personligheter. De kräver kanske olika lösningar på samma sak. Därför är det så viktigt att känna till rasens egenskaper och lära sig sin egen hunds små egenheter och att kunna anpassa sina träningsmetoder utifrån vilken av hundarna man har i snöret.

Har iaf kommit fram till att klickertäning med "ursprungsmetoden", den som lärs ut hos Canis passar mina hundar så bra. Vilken belöning det blir beror på vilken hund jag tränar just då! Godis går ju hem hos dem alla, kamp och lek hos nån. Externbelöning är nåt jag just nu tränar in på Loppan. En sak är säker den enda gång de blir riktigt trötta är när vi tränar enligt Canisklickermetod och när de fått gå ett riktigt långt och klurigt spår. Viltspåret är ju det spår de gillar bäst.

Nu till Loppans träning. Hon tycker ju utställningsringen är skoj ända tills man kommer till domaren. Då blir hon lite skeptisk. Gillar inte att bli klämd på av nån som hon inte känner. Så här lägger vi krutet på träningen just nu. Klicker och externbelöning är ett sätt som det kanske funkar med. Tanken är att belöningen ska läggas vid domartältet när vi går in i ringen och efter den individuella bedömningen ska hon få sin belöning. Träningen är just nu i sin linda men hon har på ett par träningspass gjort stora framsteg. Nu ska vi bara upp med ett utställningstält i trädgården sen utökar vi träningen.
Samtidigt ökar vi på svårigheten i spåret och även antalet spår/vecka. Det kommer också att stärka henne massor.
Målet är att ställa ut innan sommaren är slut!


Loppan 1år på inoff i Söderhamn. Domare Cindy Pettersson

Nu ut på en cykeltur med Walle. I morgon spårdags igen!

2 kommentarer:

Wheaten Barbro sa...

Hejsan !
Ja visst är en wheaten en wheaten.
Underbar ras tycker jag ;))
Läste nu oxå om virrpannan som lade spår. Men hur svårt är det inte då man traskar runt där i skogen.Duktiga Loppan som kom rätt iaf.
Kul om du kommer ut i ringen med henne senare, hon är så fin på bilden då hon stolt visar pp sin rosett.
Ha det bra och hoppas vi ses snart i verkligheten.
// Babbsan & Neddus.

Tes sa...

Så himla bra skrivet och jag ler lite för mig själv när jag läser rasbeskrivningen! Det är verkligen som om ngn hade beskrivit min lille Faxe. :-) Loppan är ju så söt och jag är övertygad om att du med ditt engagemang för dina hundar kommer att fixa biffen med henne också!

Nu i vår har jag verkligen märkt hur svårt det är att bemästra och härska över utställningsringen! Hunden kan ju bli som förbytt där. Men du vet ju vilken liten pärla det är du har där trots allt!! <3 Hon är ju så bra på tusen helt andra vis... Lycka till nu med ert arbete tillsammans!