måndag 25 oktober 2010

Specialsök

Helgen som varit har tillbringats på Hundcampus i Hällefors. Grundkurs i specialsök stod på programmet. En lång resa dit men det gjorde inte så mycket då sällskapet var det bästa och tiden går ju fort när man har skoj. Vips så hade vi kört våra 40 mil och var framme. Ett bra boende hade vi på vandrarhemmet. Det enda man kan klaga på var att väggarna förmodligen var gjorda av papper. Är man då lättväckt så är det inte skoj. Men man sov en hel del iaf för trötta blev både jag och hunden!

En kort introduktion på fredagkvälll. Sen i säng.

På lördagen hade vi teori och praktisk genomgång av plattformen där vi så småningom skulle jobba med våra hundar. Vi fick agera tränare och tränarna fick agera hundar. Så att vi iaf skulle få en känsla av timingen som är så viktig i dessa sammanhang. Klickermetoden användes förstås.

Efter det så "testades" våra hundar av tränarna. En del hundar hade det ju t.o.m jobbigt att komma upp på bordet. I det hänseendet kanske det är tur att man har en pälshund som är van att vistas på bord.

Eftermiddagen tillbringades i labbet och då var det vår tur att träna våra egna hundar. Preparatet i burkarna var då godis. Inte lätt att hålla reda på allt. Flytta burken, hitta rätt timing på klick och belöning, hålla koll på hunden. Ja fy sjutton inte lätt alls...... Men det gick ju och skoj var det! Hundarna utvecklades i en snabb takt! Förarna med för den delen. Här kommer lite bilder så att ni ska se vad vi pysslade med!

 
Walle väntar på startsignal!

Markerar helt Rätt!

Då kommer belöningen!

Bryt var slutkommandot.

När dag 1 var slut så var både matte och hund helt slut. I säng vid 19-tiden.Godis och en tidning. 21:00 nattinatti. Oj va det tar på krafterna att ha det skoj!

Walle helt slut efter dag 1.

Dags för dag 2. Upplägget var detsamma teori varvades med praktik. Hundarna lärde sig snabbt. På em blev det preparatbyte. Godis byttes ut mot the och störningar lades till. Alltså tex godis i annan burk. Fantastiskt att se hur snabbt hunden lärde in det nya preparatet. Det som kändes lite jobbigt var att Walle blev så frustrerad emellanåt. När han liksom inte fattade tillräckligt snabbt vad som förväntades av honom. Klickerklok som den hunden är så började han ju bjuda flera andra beteenden. När det inte blev rätt då så blev han enormt frustrerad. Men som sagt han fattade ju galoppen och det var jätteskoj.


En otroligt lärorik helg.Inte bara i specialsök utan också i pedagogik och hundkunskap. Tror inte att det blir nån fortsättning på det här för oss. Hundcampus ligger alldeles för långt från oss. Sen är ju kursen rätt dyr och MYCKET tidskrävande. Men jag tror att jag ska går en 2 veckors kurs till instruktör i specialsök som aktivering. Det tror jag skulle vara lärorikt. Alla hundar mår ju bra att jobba med sin nos.
De har ju dessutom en hel del andra kurser som man skulle vilja gå!

I slutet på förra veckan var jag iaf såååå duktigt så jag lade ett par viltspår åt W&L. Duktiga som vanligt. Loppan spårar hur bra som helst numera. Intressant att se hur hon fattat galoppen med spår. Bara för att vi bytte till viltspår. Ja om det beror på det ska jag väl låta vara osagt.... Men det verkar så iaf. 
Walle han är nog redo för anlagsprov han. Men det får vänta till vår/sommar. Han spårar noggrant, i kärnan hela tiden.
Annars så har jag klippt Wallemannen och det blev helt ok tycker jag. Skulle så gärna vilja ha en ny effileringssax men det får allt lov att vänta då bilen pajat och det blir inte billigt kan man säga.


5 kommentarer:

Pia sa...

Gu va kuuul! Specialsök vill jag också testa.

irene sa...

Vad duktig ni är:)) Ser sååå roligt ut!

Hanna och hundarna sa...

Vad kul ni verkar ha haft det! :)

Zabina sa...

Hej viket team ni två är grattis till att ni är så duktiga.

Kerstin sa...

Vad skoj ni verkar ha haft, förstår att ni fått med er en hel del! Ska bli skoj att få höra allt som ni lärt er...
Vi ses på söket i morgon!!!!