onsdag 27 oktober 2010

Som taget ur en Beck film

Räddningstjänstens övningsfält

Dags för lite seriös träning då. Sök på räddningstjänstens övningsfält. Området ser som taget ur en Beck film sa en av mina arbetskamrater. Inte fasen hittade vi Gunvald där heller. Hade varit fint att finna en sån snygging som M Persbrandt där inne. Hade man det hade man väl skickat ut hunden och låst dörren inifrån kan tänka. Nä vi hittade bara en kurator och en musiklärare. Skulle varit en doktor med också men han fick förhinder. Ingen brandman inom synhåll heller :))

Walle med, resten av hundarna hemma. Anledningen till att det var bara en hund med var mörkret. Vi skulle inte hinna med innan det blev för mörkt. Walle gick som hund nr 2. Sex figgar fick han. Tre i container och 3 ute. Fasen vad han gillar att vara här och träna. Verkligen på mammas gata. Räddningsträning är det som gäller för den hunden.

En av figgarna blev svår för alla hundarna. Den som satt längst in i mörkret. Svårt med luftströmmarna där inne kan man tro. Men han löste ju det också.

Det han fixade så himla fint idag var rullen. Han liksom dyker direkt efter den utan att nudda vid figgen. Går in riktigt nära tar rullen, vänder på en femöring och tjopp till matte. kom t.o.m in fot och lämnade rullen i min hand. Går från klarhet till klarhet den hunden. Kanske ska vi tävla i ruinsök så småningom. Lära in den lydnaden kan väl inte vara så svårt ;)

Diskuterade förresten på Hundcampus över inlärningsmetoder för räddningshund. Att man lyckas få hela 2 hundar till slutprov anses av dem som en total katastrof. Det får anses som ett misslyckande och enligt dem så måste man nog ändra sina träningmetoder. T.ex att använda klicker i miljöträningen skulle vara ett bra alternativ. Inte säga "Blanda inte in klicker i det hära nu". En liten bekräftelse fick jag iaf att mitt tänk inte var helt fel iaf. Hahaha.
I utbildning av tjänstehundar inom polisen hade man tidigare ett godkännande av ca 20% av hundarna. Sen ändrade man sina träningmetoder och man lyckas idag med att få nästan 100% av hundarna godkända. Är brukshundklubben "gammeldags" eller vad? Ja lite nyare tänk vore nog på sin plats ;))


1 kommentar:

Camilla sa...

Hej på er där uppe i "norr" (åtminstone känns det norr för oss skåningar:-))
På vår eminenta brukshundklubb så kör vi mycket med klicker, och det lärde vi oss redan i första nybörjarkursen. När Alicia och jag började vår tävlingslydnad - var det "inklickningen" som kontrollerades först - dvs för att se om hunden var klickerklok. Allt för att vi skulle kunna använda rätt inlärning i de olika momenten och kunna belöna vid precis rätt tillfälle. De som inte var inklickade fick första hjälpen och sedan var det hem för dem och börja klicka sina hundar.:-)
Toppen!

Kram från Camilla, Tikko och Alicia.