torsdag 29 juli 2010

Prutt

Loppan har inte varit riktigt kry de senaste daganrna. Diarré och dålig matlust. Den dagen vi tränade sök så trodde jag att hennes lösa mage berodde på att hon ätit tuggben dan innan. Att det var nåt litet tillfälligt problem.  Men så verkar det ju inte vara. Diarréerna håller i sig. Inte särsikilt frekventa (2-3ggr/dygn)  men hon är trött och slö och har ingen matlust alls. I natt  kräktes hon dessutom. Så nu blir det till att fasta 24 timmar och sen skonkost efter det. Kokt fisk med ris. Se till att hon dricker ordentligt.

OBS! Se till att hunden får i sig tillräckligt med vätska. Varje förlorad mängd vätska via kräkning eller diarré bör ersättas med minst lika stor mängd vätska, dvs 1/4-1 dl vätska efter varje avföringstillfälle (vid kraftiga kräkningar/diarré kan det behövas upp till 1 dl vätska/kg kroppsvikt och dygn). Källa: Ålands Smådjursklinik

Sportdryck eller hemmagjord vätskeersättning. Hemmagjordvätskeersättning till hund gör man så här : 1 liter vatten, 2 msk druvsocker, 1 tsk salt och 2 krm bikarbonat. Dricker inte hunden själv. Mata med sked eller spruta. Källa: Ålands Smådjursklinik

Det värsta av allt är att vi hittade en halvt uppäten groda under rosenbusken hennes favvo ställe ute. Dessutom var skinnet avskalt så vilken sorts grod/padda det var gick förstås inte att se.
Visst Diva är den största grodjägaren i vår flock. Men den här tror jag lilla Loppan fångat och käkat alldles själv. Kanske är hon grodförgiftad? Läste på lite om grodförgiftning. Kan i allvarliga fall ge leverpåverkan. Men de höga levervärdena gå ner av sig självt utan behandling. Ja vi får väl avvakta och en dag i taget. Blir hon mera allmänpåverkad så blir det veterinären i morgon. Just nu ligger hon mest och vilar men gör sina ryck emellanåt.

Magsjuka eller grodförgiftning det är frågan? Eller kanske nåt helt annat?

1 kommentar:

Lena sa...

Hej och tack för hälsningen.
Hoppas Loppan snabbt kryar på sig!
Ha det bra
Lena m flock