söndag 4 juli 2010

Lite om att läsa sin hund!

Lördagen bjöd på härliga +30 grader och strålande sol. Var tidigt i skogen för sökträning. Fast vi var där tidigt så var det nästan gränsfall med värmen. Idag är det ännu varmare så i dag blir det förhoppningsvis stranden. Ingen hundträning iaf.

Men så till gårdagens sök då. Tanken var att det skulle vara 4 figgar alltså 2 på varje sida om stigen. Nu ska jag baske mig tänka till lite jag med. Gå sakta, läsa hunden, tänka vinden, kräva lite mera lydnad. Framförallt för att vara rättvis mot hunden. Jag tränar alltså inte tävlingsmässigt, inga raka skick här inte! Utan som en räddningshund ska söka av ett område. Jaja det blir nog bra det med.

Figge nr 2 har han redan i nosen på väg dit. Men jag hade tänkt börja från början på den sida jag tänkt. Kräver därför lite mera lydnad av Walle innan vi går in i "rutan". Går SAKTA upp på stigen. Figge 1 ligger ju på vindsidan så det borde funka att börja om men nosen ;=) Jorå, låter hunden jobba in sig i vinden och plötsligt går svansen som en propeller. Figge i näsan då. Taggar honom lite så farten ut ska bli god. Kommer fint in med rullen idag. Sätter sig i fotposition och väntar på ordet, VISA. Påviset gör han ju också med bravur.

Så till figge nr 2. Ja på den här sidan är terrängen mycket svår med begsknallar och djupa dalar dessutom vinden i ryggen. Här slarvar jag en hel del när jag skickar honom. Han drar uppåt i området och söker effektiv av området där det inte ligger nån figge. Låter honom jobba för han söker ju så himla bra och noggrant. Om detta varit ett skarpt läge skulle jag ju kunnat säga att området var avsökt och ingen fanns där. Han kommer in till mig och jag följer med honom ut mot det område som inte är avsökt. Han hittar figgen , tar rullen kommer in och gör ett lika fint påvis som sist. Avstår från att lägga ut en figge längre framåt i rutan då det skulle var himla orättvist mot Walle. Han har ju redan sökt av det området och ingen fanns ju där!

Figge nr 3 på vindsidan. Låter honom gå SAKTA fram på stigen. Jobba in sig i vinden. Svansen avslöjar snabbt att han har figgen. Ni skulle bara se, som en propeller. Även här funkar allt klockrent. Han är så duktig Wallemannen.

Ja en sak har jag då lärt mig med söket. Att läsa åtminstone min hund. Det är så kul när man upptäcker hur de funkar. :=)) Jag har ju haft god hjälp av de jag kursat hos förstås. Kanske med ffa tänket. Ingen nämd och ingen glömd. Jag har ju verkligen försökt att sätt mig in i det här med hundars språk och signaler. Gör ett försök ni med det är så himla skoj!

Det är så himla synd att han inte kunde gå vidare inom räddningen pga sitt höftleds resultat. För han skulle ha blivit en himla bra räddningshund!

I nästa inlägg ska ni får höra om Snösvängen. Järvsö Faks spöade Charlotte Kalla i sommarens stora jippo här i Hudiksvall!

Ut i solen då!

Inga kommentarer: