måndag 14 juni 2010

Sök

Idag (läs igår) var det då dags för sök med de bästa. Räddningstjänstens övningsfält. Att träna sök där är alltid skoj. Har inte tränat där sen det gick åt pipsvängen med räddningen pga Walles B, C höfter. Sex månader sen sist vi tränade räddningssök, spännande att se hur grabben skulle reagera. Fasen vilken glädje hos hunden när han upptäckte vart vi var. Vilka fina sök han gjorde och INTE DET MINSTA OSÄKER I MILJÖN ;). Så det så! Hade knappt tid att bärga sig inför påvisen så figurantintresset är det ju heller inget fel på. Fyra figgar, fyra klockrena sök och lika klockrena påvis. Egen rulle på sista som var heldold. Dolda figgar funkar lika bra det med :) Love you Wallemannen. Du skulle blivit en utmärkt räddningshund. Fin och försiktig med figgarna, väljer den säkraste vägen tilll figgen. Det är goda egenskaper det.

Loppan var ju också med idag för att få prova lite räddningssök eller iaf att få miljöträna och träffa lite nya människor. Som ni vet så har ju främmande människor varit lite väl läskiga för damen i fråga. Så det var noggranna instruktioner till figgarna idag. Inte titta på hunden, låt henne komma fram och själv söka kontakt med figgen och sist men inte minst. Passa fingrarna.

Miljöträningen gick kanon. In i containrarna med fart. I den mörka containern gick det också precis lika bra som i de andra. Som bortblåst var den rädsla som fanns på agilityplanen här om dagen.
Första figgen skulle invindades då vi ju nästan aldrig tränat sök. Bara testat ett par gånger.

Den första figgen som jag instuerat fel så hon låg på ett helt annat ställe än jag ville ha henne på. Jag ville ju att hon skulle ligga så Loppan fick vinden i nosen. Bara att börja om då! Andra gången så låg hon där jag ville. Vind i nos, oj där gick det undan. Släppte henne den sista biten. Ingen rädsla för figgen utan bara GE MIG GODIS du underbara människa! En ren hittaövning i koppel alltså! Figge nr 2 i container. Gick ju bra det med. Men jag vet inte om nosen var på precis. Men hon hittade iaf och det gick bra. Men tror det var lite väl tidigt med den typen av sök men det lyckades ju iaf. Hur kommer det sig at hon inte visar minsta rädsla idag. Är det själva söket som är så skoj att hon glömmer av sig tro?

Behöver jag säga att damen var utpumpad och sov resten av kvällen utan att ens vifta på ett litet morrhår.
Walle har blir liksom aldrig trött i söket. Skulle kunna jobba hur länge som helst. Ja nu finns det ju planer på hur han ska få använda sin nos i skarpt läge iaf. Ni kommer att få läsa längre fram. Bara hoppas att allt går i lås!

Mina vänners hundar gick precis lika bra de med. Så nästa gång ska ni ha markering med rulle och påvis ni med! Dags att gå vidare! Love you girls and Börje förstås!

För mig är det viktigt att träna sök utan synintryck och popup figgar. Det är stora hjälper som kan vara svåra att jobba bort. Nä här börjar vi att jobba med nosen direkt. Invindning från start det är min melodi.
I möra bli re lydnad och på onsdag sök igen!

Tjo Hej!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gud var härligt, och vilken revansch för Walle =)
Ska bli spännande att höra vad ni har för planer.
Vi fick till träning vi också under helgen, alltid lika kul.
Kramen

Camilla sa...

Vilken "cliff-hanger" du serverade där...då måste vi ju läsa vidare...vilket vi naturligtvis hade gjort ändå.

Jättekul med Walles lyckade dag, och jätteroligt med Loppans framgångar. Jag håller verkligen tummarna för att jag får se er här nere i höst för MH och att hon mognar i huvudet till dess. Alicia gjorde två jättefina spår igår. På ett ställe dribblade vi bort oss efter att hon hittade en bit avgnagt djurben, som jag fick "neja" och sedan var hon av spåret lite, men vi hittade det igen efter lite kryssning i skogen med dåligt drag i linan. Först var jag rädd att hon började bli trött, men när hon väl fann rätt igen så var där bra drag i linan igen. Hon är så duktig i spåret.:-)

Tikko gjorde också ett bra spår, så nästa gång får hon bara matte eller hussespår igen, så får vi se. Kanske att det blir ett motivationsspår till - vi får se.

Kramar från Skåneland och Camilla, Tikko och Alicia.

Hanna och hundarna sa...

Vad roligt att det gick så bra efter ett så långt uppehåll. Men sök verkar ju vara något för Walle!

Loppan verkar ju inte vilja vara sämre hon heller. :)