torsdag 29 april 2010

Sökträning

I går var det dags för sökträning igen. 4 mattar och 8 hundar på 2.5 timme det var väl snabbt marscherat? På det stället vi var så har det avverkats en hel del under vintern men istället för träd fanns där högar med ris att gömma sig bakom så det gick ju bra det med.
Rutan vallades och Walle fick startnr 4 och Loppan nr 6. Fin vind var det när vi startade men efter en stund kom regnet och vinden blev nästan obefintlig. Ju längre det gick ju mindre vind blev det.

Walle fick 3 figgar och hade lösrulle hos figgen. Jag är ju fortfarande inte säker på om han ska avståndsmarkera. Ja nog syns det att Walle längtat efter detta att söka människor är verkligen hans grej. Han söker så bra, inga raka skick och tävlingsmässigt men det är inte heller min ambition. Han hittar sina figgar tar rullen och kommer fint in gör snabba och fina påvis. Släpper visserligen rullen ca en halv meter innan han kommer fram till mig men det får vi jobba på separat. Han gör det nog för han vill snabbt ut på påviset och få sin belöning. Alltid hungrig det är han det. Lite mera träning på skogslydnaden behövs också men det tar vi efter hand. Nu är han så himla het på själva söket så vi får lägga lydnadsbiten åt sidan en stund.

Så till Loppans arbete då. På slutet när det blev hennes tur fanns det ingen vind alls. Två figgar. Den första då hade hon inte en aning om vad hon skulle göra. sökte spår och höll på. Bråttom, bråttom måste vara Loppans motto. Stannar upp och försöker få henne att jobba upp med nosen. Inte lätt för en nybörjare när det inte finns nån vind alls. Men helt plötsligt åkte nosen på i högläge. Då blev det en annan melodi. Matte det är nån där sa hon. Snabba dig så sticker vi dit. Framme hos figgen inga som helst rädslor eller feghet trots att figgen var en ny person. Kanske har hon kommit ur sin spökålder. Figge nr 2 låg närmare stigen och där var nosen på redan från start. Gick riktigt bra det med. Kul med Loppan för hon gillar verkligen folk precis som sin far. Han ÄLSKAR ju ALLA människor han.

Nästa gång ska jag göra övningarna med Loppan på ovallat område för att minimera risken för att hon söker spår. Sen så vill jag också att det blåser lite då. Fast det råder man ju inte på ;)

Ha en bra dag!

Inga kommentarer: