måndag 4 mars 2019

Lite svar om träning och belöning

Ni som följer min blogg vet att jag i förra inlägget funderade lite över om jag stör hundarna med mina belöningar. Gör jag det?

Jag är inte mycket för att föra träningsdagbok (vilket iofs är lite dumt ). Hade jag gjort det så hade jag kanske haft ett facit på frågan tidigare. Men nu har jag iaf ett svar på den. JA jag stör, iaf den ena hunden med att belöna "för ofta".
Eftersom Hilda är VÄLDIGT "het" på godis så tappar hon lätt koncentrationen så fort godis åker fram. Jaha tänker nog en del. Omvänt lockande då? Jo då det tränar vi på så ofta vi hinner. Men hon har så svårt med det då belöningen är just godis. Med leksak fungerar omvänt lockande riktigt bra.
Men ibland vill man ju belöna ofta och med godis. Hur går jag då vidare? Jo det klurar jag lite vidare på. En del i det här blir att plocka isär allt rätt så mycket. Sen när allt är klart och ihopsatt så blir det så himla mycket lättare. Men som sagt jag har en plan och vi jobbar vidare på den.
Att hon är en het hund gör ju inte saken bättre.....

Sigge och Walle störs inte alls av godisbelöningar på samma sätt som Hilda gör. Så med dom känns det så mycket lättare. Men dom är ju inte heller heta hundar. Utan mera balanserade.

Nu har vi iaf en plan för fortsättning på startad träning. Vi kör på med rally för alla tre. Sen så kommer jag att köra igång jaktträningen på allvar med Hilda. Varför slösa med den talangen? Ja det undrar jag själv också. Hon är ju superduktig. Bara jag som behöver fylla på kunskapsbanken lite mera, eller mycket kanske man ska säga.
Har läst på i boken "Apportering till vardag och fest". Fått massor av bra tips och inspiration. Så nu känner jag att jag har lite bättre underlag för att komma vidare.

Nu inväntar vi sol, vår och barmark 🌞

Inga kommentarer: