söndag 6 januari 2019

Inomhussök

Då var det dags för inomhussök för Hilda och mig. Ni som följt oss länge vet ju att jag brunnit för räddningssök tidigare i livet. Sen så slutade vi med det av olika anledningar.
Men att träna hundarna i sök på det sättet som man gör där gör ju så att hunden blir bättre på att hitta och söka vittring. Ja så upplever jag det iaf.
Vittringen tar ju en massa underliga vägar inomhus. Ni som vet ni vet. Ja golvdrag, ventiler, fönsterdrag, fläktar osv ställer ju till det en hel del med hur vittringen drar.
Spännande är det i varje fall och spännande skulle det bli att se hur fröken Hilda skulle fixa detta. Miljön var ju helt ny. Nu vet jag ju att nåt problem med den skulle hon inte ha då hon hittills varit helt orädd, ja fast inte heller dumdristig. Utan hon tänker sig för mer och mer ju äldre hon blir.

En annan utmaning denna dag var ju att alla hundar skulle bindas upp i en sidokorridor. Elva hundar uppbundna. Visst med bra avstånd från varandra. Men de flesta var för varandra helt okända. Under dagen passerade ju alla hundar varandra till och från arbetet. Ligga tyst och stilla, sen jobba och sen tillbaka till passivitet. Jo då det fixade damen galant = stolt matte.

Rozzo först sen hilda och efter henne resten av hundarnaSå till jobbet då. På fm ett lite lättare sök. Fyra figgar. Den första utplacerad lite undanskymd i en lång kulvert. Där gick det precis som jag trodde. Full fart i korridoren. Den riktigt inbjuder ju till det. Vände iaf om och då fick hon figgen i nosen. Så 1:an hittad.
Sen gick det som på räls. Alla figgar hittade. Hon sköter sig exemplariskt hos figgarna. Inget krångel vid belöningarna. MVG fick Hilda denna dag.

Så har det gått en vecka till.
Nyår har passerat. Sigge, Hilda och Loppan har ju inga som helst problem med raketer och smällare så för dom passerade nyårsaftonen utan några som helst problem. För Walle är det värre. Han får ju liksom panik när det smäller. Men med medicin i kroppen så funkade detta nyår riktigt bra. Tänker på dom stackars hundar som inte får den hjälp dom behöver. Nä inför lasershower överallt är min önskan.

Igår var det åter dags för inomhussök. Ny miljö, en del nya ekipage också. Miljön var inte ny för mig men för Hilda. Själv började jag träna här när Walle och jag gick räddningskurs, året var 2010. Men nu är det några år sedan vi tränade här. Skulle bli så kul att se hur Hilda fungerar i den miljön. Skitig, kallt och väldigt annorlunda än skogen kan man säga.

Hur gick det då?
Jo, det gick toppen. Ingen stress, inga ljud, ingen miljörädsla. Superfina sök och alla figgar hittade. Premiär för höjdfigge var det också. Lite stök med vittringen. Men till slut så satt den också. Duktig tjej.
Hon är fin hos figgarna och belöningarna funkar bra. Visst det syns att hon är en rookie på inomhussök. Men hon lär sig snabbt att hitta vittringen. Men den är ju inte alltid precis där figgen är. Men hon blir väl mer och mer rutinerad för varje gång vi träna på det här. Så himla kul träning. Bra att dessutom kunna träna inomhus då vintern är här. Visserligen inte så kalla och nästan ingen snö. Men ser det som en bonus att kunna träna inne.
Här kommer lite bilder från dagen träning.

Högt där uppe satt den ju.


Här sitter jag figge på höjden.
 Längtar redan till nästa gång. Hoppas det blir snart.
Nä nu ska vi iväg och träna rally.
Ha en fin söndag.

Inga kommentarer: