måndag 16 oktober 2017

Hur svårt kan det vara?

Lyckträff eller naturbegåvning?
Ja det kan man ju fundera på. Det hela började i varje fall med att jag kom på att jag inte gjort Nosework med Sigge på väldigt länge. Ja vi har ju inte gått nån kurs eller så. Men jag har ju gått kurs med Walle (så jag lärt mig hur inlärningen går till) för nåt år sedan och sen kom valparna. Som ni vet så blev ju Sigge och Hilding (blev ju till slut såld) kvar här hemma. I samma sväng blev ju jag sjuk i bröstcancer med allt vad de behandlingarna innebär. Ja ni vet cellgifter. Eller ja det kan ju inte alla veta hur det är. Säger bara hoppas ni slipper. Man dör liksom lite..... I själen, i kroppen, i hjärnan....

Så att aktivera alla hundar på ett vettigt sätt när man knappt kommer upp på benen det är inte så himla lätt. Men jag gjorde så gott jag kunde. Kanske blev dom alla ändå aktiverade mer än många andra hundar med friska mattar och hussar?
Men till saken då. Jag körde in båda valparna på doften eukalyptus och aktiverade dom i Nosework lite då och då. Dom blev rätt så duktiga på det båda två. Sen har det här fallit lite i glömska.
Men jag beslöt mig iaf för att sätta upp lite doftpunkter här hemma till Sigge. Han kom direkt på vad jag var ute efter. Han är så himla snabb på det här och gör rätt så fina frysmarkeringar. Helt spontana markeringar faktiskt. Så funderingarna går vidare. Kanske vi borde försöka oss på ett doftprov ändå?

Sigge han vilar sig i form han
Medans jag höll på att köra med Sigge så flög det i mig att jag skulle prova med Hilda också. Så sagt och gjort. Satte upp några doftpunkter i tvättstugan. Först så fattade hon nog nada. Eller hon visste förstås inte alls vad jag var ute efter. Men se helt plötsligt startade hennes nos att jobba, ja ni vet Nosework 😉 Hunden hittade alla doftpunkter och som grädde på moset så frysmarkerade hon dessutom alla. Lyckträff? Vad vet jag. Men jag tycker i varje fall att hon var superduktig.
En jaktlabbe är verkligen allound.

Hilda långben

Så blev det helg och dags för sökträning. Med bästa gänget förstås, ZorroZökarna.
Startnr 1 blev det för oss den här gången. Planen för dagens sök var klar men den följde jag inte. Fråga mig inte varför.
Hilda genomförde ett fint sökpass. Med tanke på att jag gick fram lite för fort. Så nästa pass då följer jag planen. Vi har iaf kommit så långt så att hon gör raka fina skick, tar sin fasta rulle (även om det krånglar lite ibland), kommer in och går på fina påvis.
Nästa pass kommer vi också försöka oss på att göra nåt tomslag.

Efter söket körde vi ett lydnadspass. Det gäller väl att jobba lite så för att se att de kanske håller ihop en hel tävling. Tränade lite av varje. Blev sen tävlingskommenderad i linförighet och hopp över hinder enl. Akl.
Vad det gäller linförighet så finns en hel del att önska. Men vi har ju hela vintern på oss.
Hoppet där har vi nog en 10a.

Over and Out 💖

Inga kommentarer: