tisdag 1 december 2015

Totohallen

Vi i vårt sökgäng tränar ju också lydnaden som hör till brukset. På den varmare och ffa ljusare årstiden tränar vi förstås mest på klubben. Men den här årstiden i detta mörker så tränar vi som är medlemmar i Hudiksvalls BK på travets totohall till en billig peng. Perfekt. Visst lite kallt blir det ju på vintern men det är blås- och nederbördsfritt. Sen kan man ju bara trycka på en knapp så blir det ljust :)Nu när jag börjar bli piggare så orkar jag också ta tag i Sigges träning på ett bättre sätt. Spännande är det ju att se vad denna pigga kille, min första egna uppfödning kan åstadkomma framöver.
För ett tag sen var jag och en kompis till Emelie för ett par timmars privatlektioner med våra småttingar. Där fick jag bra tips hur jag kan träna vidare på det vi behöver mest just nu. Att jobba ihop oss i en egen liten bubbla. Utan att han ska bry sig om nåt annat som händer runt omkring. När vi sen var på kurs för samma Emelie i helgen så fick jag också lite inspiration att jobba vidare. Trots att jag inte hade Sigge med mig. Man får ju en del med sig genom att titta på de andra också.

Men nu skulle jag ju skriva lite om Sigges träning till en början.
Vi i träningsgruppen har nu bestämt att hjälpa varandra mer vid lydnadsträningen. Vi "får" 10 minuter var, då de andra är observatörer eller medhjälpare. Så himla bra! Här kan man verkligen få ut så mycket mera av träningen. När vi sen gått igenom alla ekipage så tränar man själv om man känner för mera träning.
Eftersom jag har 2 hundar att träna så måste jag välja mina 10 minuter till den som behöver dom mest. Denna träning och flera kommande är det nog Sigge. För vi ska in i bubblan ;)

Det vi gör är att träna på att han ska kunna hålla kontakt, då helst ögonkontakt med mig trots att det rör sig människor runt omkring oss. Belönar ofta och måste lära mig att vara den skojigaste som finns. Till en början går "störningarna" bara omkring, sen kommer dom att få störa mer och mer för varje träning. När han fixar det läger man också till hundar i störningarna. Tror han snabbt kommer att lära sig att jobba med mig.

Testade också början på det som ska resultera i ett snyggt fritt följ. Mata med godis i rätt position för att skapa ett "muskelminne" hos hunden. Där var han med mig hela tiden. Kul att se att det kan funka utanför köket hemma också.

Fortsatte träningen med Sigge idag. Till skogen för att träna raka skick och början till det som ska bli en fin återföring tillbaka till stigen. Han är riktigt duktig på riktningsträningen och det tar sig också med att hålla sig nära matte vid återföringen. När vi gjort ca 3 skick då är hans skalle slut. Så det märks att han behöver öva upp sin koncentrationsförmåga mera. Så vi får nog lägga in en hel del spårträning också. För där tycker iaf jag att den övas upp snabbt.

Trist var det ju när vi kom till skogen. En fin sökruta har gått i graven. Två stora skogsmaskiner hade gjort skogen till ett hygge. Ja inte helt kalt men nästan. Trist. Men virkespriset är ju bra just nu så det här får vi nog se mycket mera av framöver.Hemma i köket har vi börjat med att träna lite av varje. Sitt, ligg, fria följet, stanna kvar och apportering. Han går snabbt framåt och gillar verkligen att träna. Önskar just nu snabbare lägganden. Men det kommer nog det också.
Apporteringen gick ju som smort. Greppar fint på helt rätt ställe i munnen. Kommer till mig som ett skott. Då förväntade jag mig ju att han skulle släppa på vårt belöningsord. Men nope!! Skithund. Då var det alltså fel belöning. Bytte och se då gick det bättre.
Den här killen kommer att bli en superduktig en bara vi kör på nu. Det får mig att inse att jag tänkt rätt i mitt avelsarbete. Men jag tror inte att dessa valpar passat vem som helst. De har massor med fart precis som jag vill att det ska vara. Det är ju lättare att bromsa en hund med fart än att gasa en utan! ;)

Fortsättning kommer......

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att läsa om och följa barnbarnet! ������Tänk vad ni är duktiga båda två!