måndag 10 augusti 2015

Ketchup

En bra helg har det varit. Började på fredagen då jag och en hundkompis med tillhörande hundar drog till skogs. Dags för viltspår med Sigge. Det kommer nog framöver att bli hans "karriär". Kanske kommer vi att träna lite lydnad till husbehov också.... Fast bara kanske!
Till spåret då. Eftersom vi knappt spårat nåt alls på hela sommaren (pga sjukdom och svåra medicinbiverkningar) så fick det bli ett kortare spår.
Spåruthålligheten måste ju också tränas upp successivt som all annan träning. Så spåret fick bli ca 250 m med en hel del vinklar i alla fall. Oblodat precis som nästan alltid. Det viktigaste i viltspårandet är ju att hunden kan spåra klöven ;) Liggetiden blev ca 1,5 timme. Ju längre liggetid ju bättre spårande.
Hur gick det då?
Lite fladdrigt till en början var det nog. Men efter en liten bit började han anstränga sig lite mera. Då gick han faktiskt som tåget. Ringar en del vid nån vinkel, men det gör ju inget. Hittar klöven och blir såklart superglad. Sammantaget ett bra spårarbete. Nästa gång ett lite längre spår och ffa längre liggetid!

Med Walle körde jag ett uppletande. Gick väl si så där. Han fattar inte riktigt vad som förväntas av honom så där tränar vi vidare. Lite kul är det ju att se hur våra djupa vallningar av sökområdet gett resultat. I uppletanderutan så var han väl ca 60-70 m ut.

Så fick man ju världens gofika också. K hade med sig goda mackor, kaka och kaffe. Bortskämd blir man ju.

Nu har jag äntligen satt upp mål för vår träning. På vägen dit små delmål förstås. Så nu ska här tränas.

Lördagen ägnades åt praktiska göromål här hemma och VILA. Så skönt.

Sen dags för söksöndag. Bra ruta. Men lite för lång transport till och från rutan för mig i nuläget. Så där blev det nog lite för mycket för mina trötta ben.....
Men hunden gick bra!
Walle går verkligen superbra i söket. Nytt för den här träningen var helt dold figge. Det har han ju gjort förr men det var många år sedan. Då vi höll på med räddningen.
Här blev han lite förvirrad. Han vill ju gärna få kontakt med figgen och så är det ju inte riktigt då figgen är dold. Han sprang runt legan. Upp på taket, försökte krafsa på presenningen för att skapa kontakt med figgen. Sen så strulade det lite till. Då figgen trodde att Walle markerat och belönade som vid ett påvis då han kom för ett nytt sökslag. Ja inte gör ju det nåt. Funderade lite. Bestämde mig för att köra en figge på andra sidan under nät som vanligt. Sen den dolda legan igen.

Figgen på andra sidan gick hur bra som helst. Ja förutom lite missöde med mjukostbelöningen som blev lite av ketchupeffekten.... Trodde jag skulle dö av skratt!

När vi sen placerade ut figgen i i den dolda legan så bestämde jag att "dörren" skulle vara lite på glänt så att han skulle få lite kontakt med figgen då. Se då gick det bättre. Eller vi kan väl säga klockrent!
Verkligen spännande att se hur hundar reagerar på olika situationer.
Sen kom jag ju på hur jag ska gå vidare med träningen av dolda figuranter, alltså figuranter helt dolda i annorlunda legor så som lådor osv. Det har jag ju verkligen lärt mig i räddningsträningen. Så det här kommer att lösas lätt som en plätt!

Efter träningen den obligatoriska korvgrillningen då och eftersnacket som är så viktigt. Där vi ger varandra råd och tips. Så himla värdefullt. Kom verkligen på att jag måste träna mera på öppna figgar. För nu har jag bara tränat på figge under nät den senaste tiden och i appellen är det ju faktiskt öppen och halvdold figge.
Sen så ska det också tränas på helt dold figge i alla möjliga och omöjliga legor!

Somliga snyggar till sig för figgarna.
Blåbärsprinsen

Ja det var den här helgen det.
Nu en ny vecka nya utmaningar och VILA förstås. Sitta på altanen och bara vara!

Jo just ja det var ju den här helgen som vi skulle haft det obligatoriska wheatensöket som jag nu valt att ställa in. Så är det ibland. Det kommer saker emellan som ställer till det.
Dessutom så kommer jag inte att ordna nåt mera "sökläger" av den typen. Blir det nåt så blir det faktiskt med ekipage som är inriktade på brukstävling (sök) och då kanske även med en lydnadsdag med en bra instruktör. Då kommer lägret inte att vara specifikt för wheatens och det kommer ju att kosta lite mera om man anlitar en instruktör av klass ;)
Men kanske med nån deltagare från wheatensöket. Vem vet?

Inga kommentarer: