onsdag 19 augusti 2015

Hur får man en bra hund?

Bakom varje duktig hund ligger en ägare med ett gediget hundintresse. Men även ett gediget intresse för att träna hund. Att tro att en hund kommer ihåg allt den lärt sig utan att tränas vidare på de sakerna är att vara rätt novis? Eller kanske korkad?

Själv märker jag ju hur min Walle utvecklats så enormt det senaste året i både sök och lydnad. Men så tränar vi också regelbundet. Två dar i veckan tränar vi lydnad och en dag tränar vi sök. Där emellan så får jag ändå påminna om vilka regler som gäller här hemma och på promenader. Att ha hund är ett heltidsjobb. Eller nä det är det inte men det gäller iaf att vara medveten om att vill man ha riktigt bra och trevliga hundar så är det baske mig inte "gratis".
Får man problem som man själv inte kan lösa får man ta hjälp av träningskompisar eller kanske en erfaren instruktör. Att gå kurs är ju aldrig fel. 
Det är dessutom viktigt att hunden får chansen att få vara ifred och vila när den vill det. Annars så får man en hund som för alltid har lätt att gå upp i stress. 

Helgen som gått var i hundens tecken. 
Lördag då var det söktävling på klubben. Vi i sökgruppen vallade ruta och figgade. Då fick man dessutom chansen att vara med på sökstigen och åtminstone se nåt ekipage tävla. Där lärde man sig massor om tävling. Dessutom blev jag verkligen varse om vilken bra sökhund Walle ändå är!
Två elittävlande, en högre och två lägre var det med. Elithundarna var superduktiga båda två, högre hunden rätt kass, en lägre var superduktig och den andra hade inte mycket att hämta i söket. Ja det var mitt betyg och domarnas var ungefär likadant! 
Kollade på lydnaden sen och där var det väl ungefär detsamma. Det här sporrade mig rejält för att tävla. Så nu tränar Walle och jag för tävling! Det kommer att bli så skoj. 

På söndagen körde vi sök i tävlingsrutan och det var riktig skoj. Körde lite längre ruta än lägreklass. Men  med 3 figgar på samma sätt som en lägre ruta. En öppen figge, en halvdold i en grotta med kompostgaller och presenning över (som blev heldold) och en helt dold i en låda. 
Walle var som vanligt väldigt laddad för träning. Skickade honom, full fart ut. Men inget napp på figgen. Skickade igen på samma sida vilket jag ju inte skulle gjort om det var tävling. Men nu visste jag ju var figgen fanns ;) Se då gick det bättre. Sen blev det några tomslag som han fixade så himla fint. Full fart ut på fullt djup eller faktiskt djupare. Så dags för grottan och figge nr". Så fin vind från den sidan. Fick figgen i nosen direkt. När han kom fram blev det lite svårt. Snurrade runt lite. När han vet att han kan få kontakt med figgen på ett eller annat sätt så vill han verkligen ha den kontakten. Hrmm där har vi lite att jobba med. Men figgen var smart, visade bara sitt ansikte innanför kompostgallret åh se då nöp han rulle och full fart in till mig. Sen så gjorde vi också ett tävlingsmässigt påvis med mig hängande i kopplet. Gick ju bra det med. Sista figgen helt dold i sån där låda som man förvarar dynor  . Men när det blir helt dold på det viset så har han inte alls några som helst svårigheter med att markera figgen. Så det gick verkligen superbra! Betyg? Minst 9 eller förhoppningsvis högre ;)

Körde dessutom ett bra lydnadspass på kvällen. Nu har vi verkligen fått till ett kryp som ser bra ut. Dessutom funkar framförgåendet också bra.
Behöver jag säga att både matte och hund var sopslut efter helgens vedermödor?
Vi sov i princip hela måndagsförmiddagen! Skönt.
För sen på kvällen dags igen för ett lydnadspass. Med det var jag för övrigt mer än nöjd!
Det rör på sig kan man säga.

Imorgon dags för behandling. Hoppas jag håller mig pigg efter den också!
Natti!4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är alltid kul att läsa dina blogginlägg :-) Håller tummarna för dig <3 Kram Lotta Thalin

Anonym sa...

Härlig tänkvärd läsning... Fantastiskt att du orkar hålla igång så när livet ändras. Dina hundar har det verkligen bra!/Annelie D

Christina sa...

Tack Lotta 😊

Christina sa...

Tack Annelie. Utan hundarna hade jag nog inte orkat hålla igång. De gör verkligen skillnad i det här läget :)