måndag 20 juli 2015

Att inse sina begränsningar

Är fasen inte så lätt.
Sökträning igår. Sigge var med eftersom Walle är konvalescent. Skulle bli kul att se vad lillkillen kommer ihåg sen senast? Eller??
Många hundar denna dag. Så med facit i hand så borde jag stannat hemma. Jag tror att jag ska orka som vanlig men det är ju bara att inse fakta. Det gör jag INTE! Dessutom blir det lätt att det blir ofokuserat på stigen. Jag blir också ofokuserad på stigen. Vi får alla en tendens att surra för mycket. Fast det är ju kul det också :)
Lite synd för träningen ger faktiskt inte lika mycket då.
Jag själv blev helt DÖD. Nerbäddad på soffan resten av dagen och kvällen blev det. Att inse sina begränsningar är fasen inte så lätt!

Sigge skötte väl sig rätt så bra. Såg ju förra gången att han har lite svårt med beröm på avstånd och att jag tar i hans halsband för att "rikta upp honom". Hrmm. Så det skulle jag behövt ha lite tips om. Provade att inte röra det där halsbandet alls......
Han blir lite väl exalterad av människorna på stigen (inte lätt att vara översocial). Men det har han inget för alla struntar i honom. Ja så kommer han då till mig och då har han nog glömt bort att det fanns en figge därute. En figge som han och jag precis bäddat ner. Sen så kommer han helt plötsligt ihåg det då. Då jobbar han så himla fint. Han ringar verkligen in vittringen. Jobbar så fint. Hittar figgen, leker och kampar bra.

SötSigge


Ja jag har i varje fall tänkt till med Sigge. Figge på fullt djup, dvs mer än 50 m. Helt dold under nät. När Sigge kommer fram till den dolda figgen så pratar figgen med Sigge först. Sen tar den försiktigt, med betoning på försiktigt bort nätet och belönar med lek samtidig som den kliver ur legan. Så här tränar vi nu och det tycker jag är toppenbra för Sigge. Tilläggas kan väl att de som jag tränar med är superduktigaste figgarna och "lyder" instruktioner till 110%.
Jag skulle aldrig våga köra med det här om figgarna var nybörjare. Tyvärr så lätt att "klä av sig och kliva ur legan" på felaktigt sätt om man inte är en van figurant. Nä då fick det bli öppna men liggande figgar.
Mycket att tänka på när man lär in söket. Ffa att inte gå för fort fram! Tänk att det tar ca 2 år att utbilda en riktigt bra sökhund.

Till nästa gång han får hänga med på sökträning kommer jag att ändra min strategi. Då blir det vittringsövningar i stället för nerbäddning. Detta för att han ändå är så duktig på att ringa in vittringen.
Så ska jag testa lite annat när jag skickar honom. Jag har iaf en idé. Sen så får vi se om den idén slår väl ut.

Hoppas på att orka med ett viltspår med lillskiten under veckan.

Till helgen hoppas jag att Walle är på G för sökträning igen.Inga kommentarer: