måndag 5 augusti 2013

Framgång

Ojojoj vad tiden går fort när man har skoj. För det har vi ju haft.
Vi har tränat på "nya" stället, vi var dessutom ganska så många som kom den här gången.
Vi körde koppelsök och "vanligt" sök! Koppelsöket fixar hon rätt bra och det vanliga söket strulade lite då hon blev alldele fixerad vi en som var med i som hade keps och regnponcho på sig. Tror att hon tyckte att hon så lite konstig ut............. Då kan det liksom bli en fix hos Yris, hon liksom fjäskade för henne.SUCK!
Kungen var med denna gång och fick testa på att koppelsöka han med. Gissa hur det gick?
Bra såklart, trots att detta var hans 3e personsök och dessutom i svår miljö så fixade han det , gammgubben min!

Här syns en del av vårt område

Så på lördagskvällen tog jag med mig lite hundar och husse och drog till Räddningsgruppens "egna" område och nötte lite miljöbana. Måste nog dra till bruks och träna in stegen där. Så att hon får till tekniken för vår stege är bara för ranglig.......... Kanske husse kan snickra en ny? Ska kolla!
Fjärren är väl det vi behöver träna massor på. Fram till konen tränar vi in hemma i lugn och ro och borden shejpar vi in på banan. Vi får väl se hur det går!
Körde ett par sökövningar med Loppan och Kungen också! Båda fixade det finfint!

Så kom då söndagen med Räddningskurs, äntligen lite nytt till livs. Älskar dessa kursomgångar. Vi var 3 kursare på plats och 2 ytterligare ekipage. Idag skulle vi träna lite på momenten inför delprov 1. Så vi drog till Ljusdal som denna gång var kursort. Ett nytt spännande ställe hade vår kursledare fixat till.

Vi började som vanligt med miljövandring, lös hund för den som fixar det så Yris fick vara lös! Duktig kicka, håller sig runt sin matte hon! Vi gick på alla möjliga och omöjliga ställen. Det gick så superbra för henne att trava runt i den här miljön. Hon har verkligen utvecklats i att röra sig i svår miljö!
Idag så skulle vi köra sök med markering och i vårt fall då rulle och lösrulle då förstås. Jag tränar sällan eller aldrig med rullehalsbandet på utan den delen tränar jag in separat och nästan aldrig i själva söket då jag är rädd att få blindmarkeringar.

Vi började själva söket med en markeringsövning och den gick finfint. Sen så blev det tomsök en bra bit. Hon jobbade bra och noggrant sig igenom området. en så närmade vi oss det område där figgen fanns. Hon fick henne rätt så snabbt i nosen, jobbade sig fram till figgen och klättrade upp och över en massa kantstenar. Ja ni vet såna där stora kantstenar som finns på kommunens lager. Det blir verkligen som en ruin. Hon lokaliserade figgen och tog rullen finfint. Så på väg till mig då! Då stannade hon och tänkte vända om tillbaka till figgen. Säkert var hon sugen på godis. Nä skämt åsido, jag vet att stenarna uppe på toppen var lite instabila och det hade hon lite bekymmer med. Men sen tog hon sitt förnuft till fånga och kom till mig med rullen. Så gjorde hon ett jäkla snyggt påvis. Där är hon verkligen snabb.

Här ser ni "ruinen"
Figge nr 2 fanns bland en del bråte. Där jobbade hon sig fram finfint och inga som helst problem med vare sig miljö, rulle eller påvis. Sen så lekte hon dessutom väldigt bra med honom. Lek i miljö är inte alltid så lätt för Yris så här blev det en framgångsfaktor till!

Nästa figge låg inne i en rutschkana, en sån som det är en tunnel i. Alltså blev det som ett stort metallrör med ingång från båda sidor. Men före den en massa tomsök. Hon jobbar verkligen fint i söket denna dag. Får efter ett tag vittring på figgen. Jobbar sig fram fint men sen så fixar hon liksom inte att gå in den närmaste vägen. Men skam den som ger sig, då tar man en annan väg då. Det gick ju gå in från motsatt håll också. Kommer in fint med rullen sen full fart ut på påviset och belöning hos figgen.

Så jobbade vi vidare i området då. Sista figgen fanns i ett stort förvaringstält i STOR sandhög. Då snackar vi en hög som är flera meter hög och dessutom BRANT. Figge i nosen gör ett försök att ta sig upp då sanden börjar att rasa, ner igen och tar en annan väg. Klok hund :) Fram till figgen tar rullen, full fart till matte och sen ett jäkla snabbt och fint påvis!
En sån duktig Yris i dag. Sammanfattningsvis bara så jäkla bra jobb i söket den här dagen.

Efter detta en välförtjänt vila och lite lunch.

Sen så körde vi vidare. Nästa moment var kopplesök och det har vi ju faktiskt tränat lite på. Så det tycker jag att hon börjar förstå lite av iaf. Där är det väl jag som behöver tänka till lite. Att gå baklänges är ju inte alltid så lätt!
En figg fanns det utlagd, helt dold och en lång vägg som skulle sökas av. Yris jobbade verkligen fint här med. Jobbade noga längs hela grunden på huset. När vi närmade oss figgen så började "propellern" där bak att snurra runt. Ja inte är hon svårläst min hund inte! Plockar rullen och lämnar den fint i min hand, sen påvis och belöning hos figgen.

Sammanfattningsvis en duktigt hund denna söndag! Faktiskt en SUPERDUKTIG HUND!
Sen så blir det en extra kursdag nästa helg, tjoho vad skoj!

Under veckan kör vi på med ett par spår och konditionsträning förstås!
Så har vi ju varit och simmat och badat med Loppan och Walle återkommer med det i nästa inlägg!

Min fina duktiga Prinsessa Villa Rosas Yris!


Inga kommentarer: