tisdag 25 juni 2013

Måndagsträning

Äntligen ett träningspass med räddningsgänget. Område, solsken och hav. Dessutom rätt centralt. Alltså ett toppenställe! Kan knappast bli bättre. Koppelsök stod på schemat. Ett bra sätt för hunden att lära sig “hitta vind och vittringen i vinden”.

Vaddå hitta vind kanske ni undrar? Jo det är ju så att efter hand som hunden får rutin så lär den sig söka efter vind och den vittring som kommer med minsta lilla vindpust. Det är ju så att vinden inte alltid ligger rätt in i nosen ;)
Min Walle är en riktig fena på att leta efter vind. Det finns ju en hel del som tror att han bara vimsar runt ibland i söket. Men ibland så blåser det ju åt “fel” håll eller knappast alls. Då gäller det för hunden att verkligen “hitta vinden”. Det är häftigt att se en rutinerad hund jobba sig fram till vind och vittring för att sedan gå direkt på figgen. Det här tar förstås olika lång tid för hundar att lära sig men man får nog räkna med att det tar året om man tränat regelbundet! Alltså i sökträning så är det så viktigt att man skyndar långsamt! Att se Walle jobba med det här är en fröjd!

Så till kvällens träning då!
En figge bland en massa kabeltrummor. Koppelsök, bra vind. Koppla om till icke stryp och kommando, SÖK! Ett riktigt bra ställe för koppelsök. Det är ju liksom gator mellan raden av trummor. Sen så är det också jättebra för hunden att promenera fram och tillbaka på det här sättet just för att lära sig hitta vittring i vind. För rätt vad det är så kommer den sen så går man vidare då försvinner den en stund för att återkomma igen.
Yris tog vittringen snabbt, redan då vi kom in i vinden direkt i starten. Att koppelsöka gör det ju också lättare att lära sig läsa sin hund för då ser man ju verkligen den minsta lilla signal på att den fått nåt i nosen!
Sen så började vandringen i raderna av kabeltrummor. Gata upp och gata ner. Inte smita emellan till figgen. Riktigt bra drag mot figgen där vittringen dyker upp. Precis som det ska vara! In på sista raden då. Ojojoj vilket drag i kopplet. Så in under en kabeltrumma då och äntligen lek med figge!
Kanonjobb av Yris!
Jag har den senaste tiden verkligen sett en tendens hos henne att “leta” efter vinden i söket. Det känns verkligen som ett stort framsteg!

När ni läser det här så förstår ni säkert varför det är så viktigt med rätt inlärning från början. Alltså att lära in söket med vind och vittring helt utan synintryck!

Under tiden som de andra hundarna kördes i söket så passade vi förstås på att nöta passivitet. Binda upp och ligga stilla i “lägret”. Så nyttig träning! Det här börjar hon dessutom bli riktigt duktig på. Bäst att passa på att träna passivitet vi varje tillfälle som ges. Alltså hädanefter ingen väntan i bilen.

Sökövning nr 2 gick till på samma sätt som den första fast i en annan del av området där det inta var samma naturliga sökväg utan här fick man själv tänka till lite mera. Hon jobbade preci lika bra i det här området och hade figgen direkt i nosen. Men sen så skulle hon ju jobba sig fram på likande sätt som tidigare. Tålamod ligger väl inte riktigt för en terrier. Men i koppel tar man sig ju inte fram som man vill utan vi jobbade oss fram så sakteliga även denna gång.  Så äntligen fick hon komma fram till figgen och belöningen. Så duktig vovve!

Kvällens 3e övning bestod av markeringsövningar. Det här tycker jag nog att hon är rätt säker på och det fixade hon finfint. Öppen figge hämta rulle komma in och lämna av sen ut på påvis så belöning. Duktig tjej!

Alltså det här var en underbar kväll. Solsken, hav, sökträning, bästa gänget. Kan fasen inte ha det bättre på en måndagskväll!

Inga kommentarer: