lördag 14 januari 2012

Sökträning

Lördag och sökträning = Underbart! Ja  som ni som följer bloggen kanske redan förstått så är det söket som i hundträningen ligger mig närmast hjärtat! Sen så skulle det ju inte funka utan Mina Fantastiska Träningsvänner! Man kan ju inte träna sök själv precis. Platsen för dagens träning var räddningstjänstens övningsfält. Som är en otroligt spännande plats för hundarna.

Det här har ju varit Walles bästa sökställe…… Men han är inte sig själv just nu. Vad det beror på vet jag inte riktigt. Han har ju haft det lite jobbigt med hopp över hinder och detsamma är det ju med att hoppa genom fönstergluggar i ruinen som finns där vi tränat idag.

Hade bestämt att jag skulle testa hur det blev när han måste hoppa för att komma till figgen. Han gnällde lite men hoppade, fast med lite hjälp från mig. Efter sen han hoppat några gånger så gick det ju bra. Så jag står lika frågande efter dagens träning. Har han ont eller har han slagit i nån gång han  hoppat och har det i minnet? Eller tycker han det är läskigt? Tänk om han kunde berätta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här hoppar han in med lite hjälp av mig. Från utsidan är det nästan dubbelt så högt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Här kommer han på påvis :))

Sen så var han rätt så ofokuserad och PINKADE några gånger under arbete. Då blir man ju rätt så LESS!!! Det enda jobb jag är helt nöjd med hos honom idag är i kolsvarta mörkret för där jobbade han som en Gud! Då måste man ju dessutom anstränga sig lite mera för att hitta figgen. Det går inte att fuska genom att söka figgen med ögonen där inne, där måste nosen vara ! Kanske det andra är för lätt för honom så det är därför han blir för nonchalant?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Skickat på sök! Här ser ni lite hur området och containrarna ser ut.

Yris hon har ju varit med nu nån gång på sökträningen och hon har minsann kopplat ihop nosen med söket. Från början så ville hon gärna söka spår men nu har hon förstått att nosen måste vara upp och på för att man ska hitta dessa underbara människor som gömt sig nånstans med massor med gott godis!

Var noga med vinden på de 2 första figgarna idag. Hittaövningar i koppel är det fortfarande som gäller för henne.

A hade gömt sig inne i ruinen för jag ville se om hon vågade hoppa in genom fönstergluggen. Grejen var ju att det var lite väl högt för en hund som inte har hoppat så mycket. Hon vindade in figgen fint och ville så gärna in genom fönstergluggen och med en liten puff i baken av matte så gick det ju galant och A fick en hel del pussar kan man säga. Hoppa ut tillbaka till matte var inga som helst problem för från den sidan var det lite lägre hopp.

K fanns ute bakom ett vindskydd och henne fick hon så fint i nosen och blev så ivrig att hon ställde sig på bakbenen och vindade. Då bestämde jag mig för att släppa henne så hon fick jobba självständigt den sista biten. Hon jobbade sig fint fram till vindskyddet. Men hur sjutton tar man sig förbi och fram till figgen tycktes hon tänka. Stod där och nosade i gliporna mellan brädorna (det är byggt som ett U och dryga metern högt). Vid förra figgen så hoppade jag ju in tycktes hon fundera. Upp på bakbenen med framtassarna på planket, Nä det är för högt. Men man kan ju springa runt och in från andra sidan. Jag är så jäkla nöjd med hur hon löste det ! Bra jobbat av en så pass ny sökhund.

Figge 3 satt precis innanför dörren i en container, dom är ju lite läskiga och mörka. Containrarna alltså ;)) Hon vindade in honom rätt långt innan dörren (som stod öppen) till containern. Kikade in, “Här är han ju”. Vill så gärna men vänder i dörren ett par gånger, det är ju lite läskigt här. Luktar bränt gör det, låter konstigt gör det och mörkt är det! Men hon är ju så NYFIKEN och ÄLSKAR ju alla människor hon möter på sin väg! Matte jag törs inte tycktes hon vilja säga, det är ju så läskigt därinne. Men så ser man att nyfikenheten tar överhanden och vips så kliver hon över tröskeln. Sen man passerat det stora hindret då var allt helt plötsligt rätt så lätt. Nosen var ju på och där satt han ju R och han hade ju GODIS! Ojojoj vad det är häftigt att se hur en nyfiken hund kan överbrygga sina rädslor eller vad man ska kalla det på ett sånt fantastiskt sätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nä matte jag törs inte…….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanske om du stöttar mig lite

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Jo jag gört, YEEEESSSS!!!!!

Dags att börja med lösrulleträning för henne!

Nåt som också är så skoj är att jag genom sökträningen lärt mig läsa hundarna i jobb rätt så bra. Dessutom kan jag ge en del ideér hur man kan hitta lösningar så man kommer vidare i sin träning!

En härlig vinterdag i sökets  och vänners tecken har det varit. Ca –2 och solsken då kan man väl inte klaga på vädret iaf!

Men jag har fortfarande min funderingar vad det gäller Walle?

Nu sover Yris trött efter träningen och Walle han skulle behöva ett träningpass till av nåt slag för att bli trött.

TACK till min träningskompis Kerstin för bilderna! Läs gärna hennes blogg också, Tre Killars Blogg.

Ha en skön lördagskväll!

1 kommentar:

Kerstin sa...

Tack själv för all stöttning och peppning:) Det är så roligt att komma igång igen och träna! Vi hade en superhärlig förmiddag idag och tänk vad mycket vi hunnit med!
Kram