måndag 11 april 2011

Söksöndag

Äntligen, äntligen som vi har längtat efter att vi kan starta med sökträningen på "riktigt". Nu blir det träning minst 1 gång varje vecka. Me like!
Igår träffades vi, 5 förare och 6 hundar varav 2 var mina. Walle och Loppan. Platsen var asfaltverket här sett ur en figges perspektiv.Startordningen bestämdes och jag hade nr 1 och nr 6.
Walle först ut. Tre figgar utspridda över hela området som är stort. Min plan var att låta honom söka igenom hela området. Allstå blir det också en hel del tomslag vilket han också behöver träna på. Han börjar så fint jobbar högt med nosen under hela söket. Hittar sina figgar, kommer fint in med rullen och gör snabba fina påvis. Han är så fin och försiktig med figgarna. Gogubben :)) Så nöjd med hans arbete idag. Så himla fokuserad på sin uppgift var han!

Sen var det dags för de andra hundarna. Alla jobbade på bra! Här är den enda hund som kom med på bild.


Ramos
När det sen var dags för Loppan så hade vi hittat ett till område i området. Ett lite mindre område som lämpade sig för "räddnigssök". Loppan är ju inte speciellt tränad i söket och så har hon ju inte tränat detta på hela vintern. Så korta skick i koppel fick det bli för hennes del. Tydliga instruktioner till figgarna.
Lugna , med lugn och försiktig röst då hon ibland har lite lätt att gå upp i lite för mycket stress under arbete. Vilket iofs är rätt rastypiskt. Men allt för att undvika att hon blir "pipig" under arbete.

Två av figgarna har hon träffat men känner inte så väl så det blev också en bra träning. Hon jobbade till en början med nosen i marken och jag fick hjälpa henne lite med att stanna upp och verkligen vänta på att nosen gick upp i vind. Ja vind och vind det var ju nästan helt vindstilla och så regnade det. Inte optimala förhållanden för en nybörjarhund precis.

Men hon var riktigt duktig i sitt jobb.
Figge nr 1 hittade hon lätt och där tog hon sig fram trots en massa skramlande armeringsjärn som hon måste kliva på.
Figge nr 2 där kom hon inte in den väg hon tänkte gå för där var det lite för trångt för en Loppas smak. Men det löste hon fint. Tog en annan väg trots att hon måste gå runt lite saker för att komma dit.
Figge nr 3 tog hon vind på ganska snabbt så då släppte jag henne ganska lång ifrån. I sin iver sprang hon förbi. Så där fick hon lov att jobba sig tillbaka några meter. Med lite hjälp av matte gick ju det också väldigt bra.
Tilläggas kan ju att det Loppan gör är rena hittaövningar och kommer att så bli ett bra tag till.
Men efter avslutade sökövningar kördes också en markeringsövning. Med Loppans föremålsintresse så kommer det inte att bli ett problem med rullen iaf. Hon hämtar den fint hos figgen och lämnar den fint i  min hand i utbyte mot godis. Sen när det var dags för påvis då var hon inte riktig på det klara med vad som skulle göras men med lite hjälp så gick ju det bra det också :))

Sammanfattningsvis mycket bra jobb av mina hundar.Walle börjar ju bli riktigt rutinerad i sitt sök. Man kan stolt säga att han är riktigt bra!
Loppan har kommit en bit på väg. Hon behöver lära sig att jobba mera i vinden med bara det blåser lite mera så kommer hon att lära sig det snabbt.Hon fattar ju galoppen på det mesta rätt snabbt den bruden. Sen behöver hon träna på många olika nya figgar. Men de växer ju inte på träd precis. Får se om man kan lura med sig nån hon inte känner på nån träning.

Nöjd var deras matte efter denna em i sökets tecken. Tack mina vänner för ett bra avslut på helgen!

På onsdag blir det viltspår och nästa helg dags för sök igen, i skogen! För nu har Gumman Tö jobbat på rätt bra :))

Inga kommentarer: