tisdag 23 november 2010

Snöspår

När man började med hund så snackade man om att när vintern och snön kommit så gick alla i ide. Inte går det träna sök,inte går det träna spår osv.... 
När vi var i Hällefors på specialsök kursen så rekommenderade man att spårutbilda hundarna på vintern. Då ser man ju verkligen om hunden går i spårkärnan och det går lätt att berömma då man ju vet när hunden är helt rätt.

Idag var det iaf premiär för spår i snö. Dessutom snöade det en del så det blev spår i nysnö.

Walle fick ett lite klurigt spår i lite olika terräng samt att jag passerade över viltspår då jag la spåret som blev ca 400 m långt. Liggetid 1 timme. Så jäkla skoj att gå det spåret, han gick i kärnan HELA tiden. I snön då ser man ju verkligen att han gjorde det. En liten nosning i viltspåret men sen raskt tillbaka till mitt spår. Godisburk i spårslutet, MUMS sa Walle ;)

Loppans spår var lite kortare kanske 300 m, liggetid 1 timme för det med. Spännande att se hur hon skulle spåra idag. Hon har ju varit lite trög på människospår. Det var ju därför jag började med viltspåret för att höja hennes spårmotivation. Det visade sig idag vara ett lyckokast för idag hade hon minsann motivation för mattespår. Fy sjutton vad hon spårade bra. I kärnan mest hela tiden gick lite ur vid ett par tillfällen men då tog det i och blåste rejält så det var nog det som gjorde att hon surrade lite då. Hon spårade så bra! En tygråtta från IKEA i spår slutet det var grejer för tjejer det!

Kan verkligen rekommendera att spåra i snö för man ser verkligen så mycket mera hur hunden jobbar. så jäkla skoj så vi gör om det på fredag fast då blir det viltspår. I morgon fortsätter appellkursen för mig och Walle. Ska bli skoj det med.

Natti natti!

2 kommentarer:

Camilla sa...

Tikko och Alicia älskar också snöspår, och det var vår räddning förra vintern när vi alla låg sjuka i influensa. En kort spårrunda på åkern resulterade i två jättetrötta vovvar, och husse och matte fick många timmars vila på soffelocket därefter. :-)
Kram
Camilla

Annika sa...

Håller fullkomligt med när det gäller snöspår! Har bara goda erfarenheter av det!